Houtverduurzaming wordt toegepast om hout met een lage duurzaamheidklasse een hogere gebruiksklasse te geven. De soorten hout die wij hiervoor gebruiken zijn grenen en vurenhout.
De gebruiksklasse die wij gebruiken zijn:
- Klasse 3: Hout blootgesteld aan weersinvloeden, maar niet aan de grond.
- voorbeeld: Tuinschermen in een hout-beton schutting.
- Klasse 4: Hout voortdurend in grond- of watercontact (zoet water).
- voorbeeld: Houten schuttingpalen in de grond.
De methode die hiervoor gebruikt wordt heet de vacuüm druk methode, deze wordt behaald in een autoclaaf met een verduurzamingsmiddel.
De verduurzamingsmiddelen en eindproducten:
Klasse 3: Groen (Basiskopercarbonaat hoofdbestanddeel)
Klasse 3: Bruin (Basiskopercarbonaat hoofdbestanddeel)
Klasse 3: Rood (Propiconazole hoofdbestanddeel)
Klasse 4: Groen (Basiskopercarbonaat hoofdbestanddeel)
Klasse 4: Bruin (Basiskopercarbonaat hoofdbestanddeel)
Wij gebruiken enkel producten die zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Heb je vragen over het gebruikte impregneermiddel? https://toelatingen.ctgb.nl/
Werking van de autoclaaf:
Een autoclaaf is eigenlijk gewoon een grote buis, die hermetisch afgesloten kan worden. In de autoclaaf zit een rails, hier wordt het hout mee naar binnen en buiten gereden. Als het hout op de karren gezet wordt moet dit worden vastgezet (hout wil drijven in een vloeistof).
Als het hout in de autoclaaf gereden is, wordt deze volledig afgesloten en onder vacuüm gebracht. Op deze manier is al het zuurstof uit de ketel en gaan de cellen van het hout openstaan. De ketel wordt gevuld met impregneermiddel, waarna er overdruk wordt toegepast. Op deze manier wordt het impregneermiddel in het hout geperst.
Het proces is volledig computergestuurd. De computer berekent hoeveel impregneermiddel er in het hout geperst moet worden en stopt automatisch als deze hoeveelheid bereikt is.